top of page
IMG_1815.JPG
IMG_4002.jpeg

RALLY JAMEEL

Första helgen i mars i år avgjordes Rally Jameel i Saudiarabien, en navigationstävling för enbart helkvinnliga ekipage. Totalt deltog 55 ekipage från hela världen i tävlingen.

 

Svensk Bilsport genom landslaget stöttade en bil i Rally Jameel. I ett unikt samarbete mellan gräsrot och elit körde folkraceföraren Alva Olsson tävlingen med VM-meriterade kartläsaren Julia Thulin. För båda var det första gången de fick erfara ökenrally, och de slutade som 25:a i sin klass.

 

– Veckan har varit fantastisk. Lärorik, utmanande och varm. Det var häftigt att få vara med i ett rally enbart för kvinnor. Att tävla internationellt var spännande och annorlunda. Det har varit mycket roligt att köra rally, något helt annorlunda jämfört med vad jag brukar göra, säger Alva Olsson.

 

– Tävlingen var en unik och minnesvärd upplevelse, fylld med spännande ögonblick och utmaningar och något helt annan än vad jag är van vid. Jag har fått träffa massor av fantastiska människor som delar precis samma passion som mig, och att få utvidga mitt personliga nätverk är något jag är tacksam över. Tack landslaget för stöttningen, och för dessa oförglömliga möjligheter och erfarenheter, säger Julia Thulin.

 

– Det var en häftig känsla att ta del av detta event med en målgång på internationella kvinnodagen. Väldigt inspirerande att träffa över 100 kvinnor från över 37 länder som brinner för bilsporten, samt att få dela och ta del av erfarenheter från både olika kulturer och perspektiv. Bilsporten är världsomfattande men förutsättningarna för kvinnor är verkligen olika, säger Ellinor Aspeqvist, assisterande förbundskapten.

– En väldigt lärorik vecka som gav mycket av nya erfarenheter, givande möten och en stor dos inspiration.

FIA KARTING ACADEMY

Varje år genomför landslaget en projektsatsning i FIA Karting Academy tillsammans med en uttagen förare i åldern 12-14 år. Projektet bygger på ett samarbete under ett år tillsammans med föraren i samband med de tre deltävlingarna i FIA Academy serien. FIA Karting Academy Trophy är en prestigefylld internationell juniorserie i karting som samlar unga och talangfulla förare från hela världen. Mästerskapet arrangeras varje år av FIA och är en viktig inkörsport för framtida motorsportstalanger. Målet för den uttagna föraren är att med stöttning av landslaget få en försmak på en framtida professionell karriär inom motorsport där hen får lära sig arbetet bakom en elitsatsning med allt från fysisk träning till mediaträning.

 

Under 2024 representerar 13-årige Erik Poulsen Sverige i FIA Karting Academy

– Jag är otroligt stolt över att ha blivit utvald att vara en del av FIA Karting Academy Trophy. Jag ser mycket fram emot att tävla mot många av världens bästa förare och har självklart höga förväntningar på att hamna i toppen av fältet, säger Erik Poulsen.

Tävlingarna äger rum på några av världens mest utmanande banor och ger deltagarna möjlighet att tävla på den internationella scenen. I år tävlar 46 förare från hela världen i åldrarna 12 till 14 i tre deltävlingar med start i Val D’argenton, Frankrike för att sedan följas upp på Slovak Karting Center, Slovakien och avslutas på hemmaplan i Kristianstad, Sverige. Serien körs tillsammans med CIKFIA EM serien i OK och OKJ.

 

– Det ska bli roligt att få följa Eriks resa i år och få vara en del av det lärorika konceptet som Academy innebär. I år har vi valt ut vår landslagsförare Alfred Nilsson som kommer agera mentor till föraren som representerar Sverige. Vår strategi bygger på att stötta unga förare med inspiration och erfarenhet från rutinerade landslagsförare. Målet är att skapa en grund för en fortsatt hållbar karriärutveckling, där nya faktorer vägs in för att skapa bra förutsättningar för varje års representant, säger Ellinor Aspeqvist, assisterande förbundskapten och ansvarig från Svensk Bilsport för FIA Karting Academy.

 

Många duktiga förare har representerat Sverige under åren som FIA Karting Academy har genomförts, bland annat landslagsföraren Alfred Nilsson som tog en 2:a plats totalt i serien 2016. Alfred kommer i år att agera mentor åt Erik för att förbereda honom för den kommande säsongen. Detta är en del i landslagets strategiarbete för att stötta unga förare med inspiration och erfarenhet från äldre och rutinerade förare.

 

– Att få vara en liten del av detta hedersfyllda projekt för Erik är superkul. Jag kan själv se tillbaka på mina framgångar i Academy och i dag konstatera att det var ett av genombrotten som banade vägen för en långsiktig karriär. En av nycklarna för att lyckas med detta koncept är förberedelser. Där hoppas jag kunna bidra med min erfarenhet och kunskap till Erik för att skapa så bra förutsättningar så möjligt, säger Alfred Nilsson. 

bottom of page